Wie verdient een bloemetje?

Het einde van het jaar nadert…de jaarlijkse marathon van de Leeuwarder Piraten is in volle voorbereiding en komt er weer aan! Van 23 december 2018 tot en met 1 januari 2019 zijn we er 24 uur per dag voor jou via LEO FM en uiteraard via deze website.

Ook dit jaar staat de marathon in het teken van het goede doel. Dit jaar draaien we voor Humanitas, deze organisatie heeft tot doel om mensen te helpen die het even niet alleen redden. Zo kunnen ze hun toekomst zelfstandig en met plezier weer tegemoet zien.

Kijk ook op www.humanitas.nl

Naast 10 dagen gezelligheid, waarbij we jouw reactie graag tegemoet zien, zetten wij ook jou of je geliefde medemens in het zonnetje!

6 x gaan we jou of je geliefde verrassen met een prachtig boeket bloemen!

Laat ons weten wie en waarom? Opgave kan via: bloemetje@leeuwarderpiraten.nl


Afbeelding kan het volgende bevatten: bloem, plant, tekst en eten

Lees meer

Zendmast Ooststellingwerf wordt hoger

Het gemeentebestuur van Ooststellingwerf legt het bezwaar tegen het plaatsen van een hogere zendmast naast zich neer. Buurtbewoners hadden bezwaar aangetekend tegen het verhogen van de bestaande zendmast. Die staat er inmiddels al 15 jaar, maar zal binnenkort worden verhoogd in verband met de technische eisen. Omwonenden zijn nu bang dat er gezondheidsklachten optreden en dat de woningen minder waard worden. Volgens de gemeente is dat geen reden om de zendmast te weigeren.

Lees meer

Ziekenhuiszender Radio Domino noodgedwongen gestopt

Door het faillissement van ziekenhuis Slotervaart in Amsterdam is er ook geen plek meer voor de ziekenhuisomroep. Radio Domino maakte al jaren radio in het streekziekenhuis, maar moest op 26 oktober de uitzendingen staken. Er wordt inmiddels gezocht naar een nieuwe locatie om de 30 vrijwilligers onder te brengen. De ziekenhuisomroep wil in de nabije toekomst graag weer gaan uitzenden.

Lees meer

Alticom wordt Cellnex

Alticom, de eigenaar van de grote betonnen zendmasten in ons land, gaat binnenkort verder als Cellnex. Alticom is vorig jaar verkocht aan Cellnex Telecom, reden om de naam vanaf januari 2019 aan te passen. Het internationale Cellnex heeft 28.000 masten in beheer verspreid over 6 landen. Voor de uitzendlicenties en frequenties verandert er niets.

Lees meer

Zweden start met DAB+ en behoudt FM

In Zweden starten op 1 januari 2019 de eerste commerciële DAB+ uitzendingen. Dat is opmerkelijk, omdat Zweden vast wil houden aan de FM-band. Er zijn dan ook geen plannen om op korte termijn de analoge radio te gaan uitzetten.

De eerste digitale radio-uitzendingen worden verzorgd door de Nordic Entertainment Group met 15 radiostations.

Lees meer

Agentschap controleert op gsm-repeaters

Het Agentschap Telecom is sinds begin september bezig met het uitvoeren van steekproeven om illegaal gebruik van repeaters op te sporen.

Het gaat voornamelijk om repeaters die de signalen van de mobiele telefoon versterken. Alleen als er toestemming van de provider is mag een dergelijk apparaat worden gebruikt. Repeaters mogen daarnaast alleen door een erkende installateur worden geplaatst. Zo worden storingen voorkomen.

Illegaal gebruik van een repeater kan leiden tot onbereikbare mobiele telefoons en leiden tot gevaarlijke situaties. Bij constatering door het Agentschap volgt een boete en moet het apparaat direct worden gedemonteerd.

Lees meer

Brand in zendmast

Bij de ontmanteling van een 71 meter hoge zendmast in Breda, afgelopen vrijdag, is brand uitgebroken bovenin de mast. Op dat moment was één persoon daar aan het werk. De brandweer moest de man met een kraan in veiligheid brengen. Oude kunststof kabels zouden in brand hebben gestaan. Waardoor die vlam hebben gevat is niet bekend.

Lees meer

Nieuws uit vroeger tijden

Onderstaand stukje nostalgie uit de Telegraaf van 25 september 1979:

PTT strijdt feller tegen etherpiraten

Van onze verslaggevers

VLAGTWEDDE/DEN HAAG, dinsdag.
De illegale middengolfzender Radio Nolan is uit de ether. Rijkspolitie en de Radio Controle Dienst van de PTT (RCD) hebben de zender opgespoord en in beslag genomen.

Radio Nolan was van Noorwegen tot Frankrijk te beluisteren op de 270 meter in de middengolf. Tegen de eigenaar Jacob N. uit het Groningse Vlagtwedde is proces-verbaal opgemaakt. De zender is vier jaar vrijwel onafgebroken in de lucht geweest en was één van Nederlands sterkste illegale zenders.

De opsporingsdienst van de PTT gaat, nu begin volgend jaar 22 kanalen op de 27 Mc-band worden vrijgegeven voor zendamateurs, zich nog meer op piraten richten. De chef van de RCD, Daniel Neuteboom, schat dat er nu al bijv. meer dan 10.000 illegale FM-zenders actief zijn.

Infiltratie

De inval in de woning van Jacob N. in Vlagtwedde wordt door aanhangers van de vrije radio gezien als het zoveelste bewijs dat PTT-ambtenaren in organisaties van vrije radio-omroep zijn geïnfiltreerd. De redacteur van het magazine voor vrije radiofans “Freewave”, Hans Knot, zegt dat onlangs in het blad een reportage over Radio Nolan is gepubliceerd. “Kort nadat wij een artikel hadden geplaatst over een populaire landpiraat in Goes werd de zender opgepakt”, aldus Hans Knot.

De PTT heeft de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Smit-Kroes, meer mankracht en apparatuur gevraagd om de etherpiraten effectiever te kunnen bestrijden.

PTT-opsporingschef Daniel Neuteboom: “Het staat voor ons wel vast dat sommige illegale zendamateurs er min of meer hun beroep van maken”. De uitgebreide en gevarieerde platenvoorraden van de stations is vaak het gevolg van platenpluggers, die tot doel moeten hebben in de verschillende streken de platenverkoop op te jagen.

De PTT ziet de stormachtige toeneming van de illegale radiostations op de FM-band als een rage. “Jongelui die disk-jockey willen spelen”, zegt Daniel Neuteboom. “Trouwens, wel een gevaarlijk spelletje. De frequenties waarop die piraten uitzenden liggen dichtbij de band waarop de luchtvaart opereert. Het veroorzaken van rampen is daarom helemaal niet zó denkbeeldig”.

Jaarlijks krijgt de PTT ruim tienduizend klachten over hinder van illegale radiostations. De klachten variëren van storingen op radio, televisie en andere geluidsapparatuurr tot klachten van mensen die stemmen horen bij het spelen op een elektronisch orgel of ernstige hinder bij dragers van gehoorapparaten. Sterke zenders kunnen zelfs bij directe omwonenden plotseling de TL-verlichting laten branden of andere lampen laten knipperen.

Opsporingschef Daniel Neuteboom van de PTT geeft toe dat voor iedere piraat die wordt “gepakt” er bij wijze van spreken twee terugkomen.

“Op die manier lijkt het onbegonnen werk. Maar wij houden de moed erin omdat het ons niet in de eerste plaats begonnen is tegen de illegale zenders, maar om het oplossen van klachten. Het resultaat daarvan is ons plezier in het werk. Al wordt dat natuurlijk nogal eens bedorven door die onstuitbare groei van de ethervervuiling”, aldus de chef van RCD.

Lees meer