Weer 2 etherpiraten uit de lucht

Het Agentschap Telecom haalde vlak voor het weekend 2 sterke zenders uit de lucht. In Twente werden de illegale radiostations Keals oet Soasel en de Firma DAW bezocht. De opsporingsdienst haalde bij beide zenders de enorme antennemast omlaag. Of er boetes zijn uitgedeeld is niet bekend. Beide piraten draaiden met een onbemande zender. Enige uren later was het signaal van de Firma DAW in Twente alweer te horen. De piraat had een nieuwe zendlocatie en zender ingeschakeld.

Lees meer

Nieuwe antennes voor Waterstad en RadioNL

Radio Netwerk Nederland monteerde de afgelopen week nieuwe antennes voor een aantal regionale commerciële omroepen. In de zendmast van Irnsum werd voor Waterstad FM nieuw materiaal geplaatst voor de uitzendfrequentie 93.2 MHz. En in Smilde moesten de monteurs op 210 meter hoogte aan het werk: daar werden voor RadioNL de 104.2 MHz antennes vervangen.

Lees meer

Niezen op de radio?

Luisteraars zullen er vast nooit bij stil hebben gestaan, maar radiopresentatoren kennen het mysterie al langer. Ze hebben allemaal wel eens een hoestbui of kriebel in de keel gehad, maar vrijwel niemand heeft ooit moeten niezen achter de microfoon? Maar hoe kan dat? De VRT zocht het uit.
Niet alleen radiopresentatoren, maar ook tv-presentatoren niezen nooit tijdens hun uitzending. Een deejay zou dit nog enigszins kunnen verdoezelen door de kuchknop te gebruiken, waardoor de microfoon even dicht gaat, maar tv-presentatoren hebben deze mogelijkheid niet.Toch gebeurt het een presentator eigenlijk nooit dat hij moet niezen tijdens een live uitzending. En daar is een interessante wetenschappelijke verklaring voor.

Niezen is een plotselinge, krachtige uitademing om de neus te reinigen van prikkelende stoffen. Het is een beschermingsreflex die vanuit het brein gestuurd wordt. “En daar zit ook de verklaring voor het zelden of nooit moeten niezen door presentatoren in actie”, verklaart neuroloog Chris van der Linden van het Gentse AZ Sint-Lucas in het Belgische Radio 1-programma “De wereld vandaag.

Als een mens zich scherp focust, worden andere reacties die gaan via het brein fel afgeremd,” zo vervolgt Van der Linden. “Presenteren is een zeer sterke vorm van focussen. Het centrale zenuwstelsel selecteert en bepaalt de focus. Alles eromheen wordt geëlimineerd. De niesreflex wordt op die manier tijdelijk uitgeschakeld. Dat presentatoren tijdens hun werk nooit moeten niezen, bewijst dat het heel veel concentratie vergt.”

Overigens is het niet helemaal uit te sluiten dat een presentator moet niezen tijdens een uitzending. Maar dan zou het wel eens veroorzaakt kunnen worden door fel licht. Ongeveer 20% moet niezen als het in scherp licht kijkt, zoals de zon.

Hoesten overkomt radio- en tv-presentatoren wel tijdens de uitzending. Vandaar de kuchknop in de radiostudio. Dat is een prikkel vanuit de keel. Deze kan wel afgeremd worden, maar niet uitgeschakeld zoals de niesreflex.

bron: radio.nl

Lees meer

Inbraak bij etherpiraat HSR

In Bentelo werd afgelopen donderdag ingebroken in de studio van etherpiraat radio HSR. Er werden onder andere platenspelers, mengtafels en platenkoffers meegenomen. De eigenaar van de studio heeft aangifte gedaan bij de politie. De piraat heeft geen idee wie achter de diefstal kan zitten.

Lees meer

Zendmast Ooststellingwerf wordt hoger

Het gemeentebestuur van Ooststellingwerf legt het bezwaar tegen het plaatsen van een hogere zendmast naast zich neer. Buurtbewoners hadden bezwaar aangetekend tegen het verhogen van de bestaande zendmast. Die staat er inmiddels al 15 jaar, maar zal binnenkort worden verhoogd in verband met de technische eisen. Omwonenden zijn nu bang dat er gezondheidsklachten optreden en dat de woningen minder waard worden. Volgens de gemeente is dat geen reden om de zendmast te weigeren.

Lees meer

Ziekenhuiszender Radio Domino noodgedwongen gestopt

Door het faillissement van ziekenhuis Slotervaart in Amsterdam is er ook geen plek meer voor de ziekenhuisomroep. Radio Domino maakte al jaren radio in het streekziekenhuis, maar moest op 26 oktober de uitzendingen staken. Er wordt inmiddels gezocht naar een nieuwe locatie om de 30 vrijwilligers onder te brengen. De ziekenhuisomroep wil in de nabije toekomst graag weer gaan uitzenden.

Lees meer

Alticom wordt Cellnex

Alticom, de eigenaar van de grote betonnen zendmasten in ons land, gaat binnenkort verder als Cellnex. Alticom is vorig jaar verkocht aan Cellnex Telecom, reden om de naam vanaf januari 2019 aan te passen. Het internationale Cellnex heeft 28.000 masten in beheer verspreid over 6 landen. Voor de uitzendlicenties en frequenties verandert er niets.

Lees meer

Zweden start met DAB+ en behoudt FM

In Zweden starten op 1 januari 2019 de eerste commerciële DAB+ uitzendingen. Dat is opmerkelijk, omdat Zweden vast wil houden aan de FM-band. Er zijn dan ook geen plannen om op korte termijn de analoge radio te gaan uitzetten.

De eerste digitale radio-uitzendingen worden verzorgd door de Nordic Entertainment Group met 15 radiostations.

Lees meer