Adèle Bloemendaal overleden

Adèle Bloemendaal is zaterdag in Amsterdam overleden. De actrice en comédienne is 84 jaar oud geworden. De cabaretière stond meer dan vijftig jaar op de planken.

Bloemendaal werd vorig jaar twee keer opgenomen in het ziekenhuis vanwege een hardnekkige longontsteking. Ze woonde sinds 2013 in het Amsterdamse verzorgingshuis De Flesseman. In 2014 werd ze getroffen door een zware beroerte.

Hits
Bloemendaal werd op 11 januari 1933 geboren als Adèle Maria Hameetman. Ze trouwde op jonge leeftijd en vertrok met haar man naar de Verenigde Staten, maar kwam gescheiden terug. De achternaam Bloemendaal behield ze.

Daarna begon ze haar jarenlange cabaretcarrière. Via rollen bij verschillende gezelschappen als Ensemble, cabaret Lurelei en in de cabaretgroepen van Sieto Hoving en Jaap van de Merwe. In het theater viel ze steeds meer op.

De zangeres en actrice verscheen in 1960 voor het eerst op televisie. In 1964 kreeg ze met artiest Donald Jones een zoon, John Jones. Kort na de geboorte van John ging het stel uit elkaar. Bloemendaal maakte haar eerste album Aaahdèle in 1967. Ze scoorde in haar leven diverse carnavalshits, zoals ‘Wat heb je gedaan, Daan?’ en ‘Hallelujah kameraden’, die ze naar eigen zeggen vooral maakte voor het geld. In het piratencircuit werd ze vooral bekend met haar nummer ‘Het zal je kind maar wezen’.

bron: nu.nl