Nieuws uit vroeger tijden

Onderstaand stukje nostalgie uit de Telegraaf van 25 september 1979:

PTT strijdt feller tegen etherpiraten

Van onze verslaggevers

VLAGTWEDDE/DEN HAAG, dinsdag.
De illegale middengolfzender Radio Nolan is uit de ether. Rijkspolitie en de Radio Controle Dienst van de PTT (RCD) hebben de zender opgespoord en in beslag genomen.

Radio Nolan was van Noorwegen tot Frankrijk te beluisteren op de 270 meter in de middengolf. Tegen de eigenaar Jacob N. uit het Groningse Vlagtwedde is proces-verbaal opgemaakt. De zender is vier jaar vrijwel onafgebroken in de lucht geweest en was één van Nederlands sterkste illegale zenders.

De opsporingsdienst van de PTT gaat, nu begin volgend jaar 22 kanalen op de 27 Mc-band worden vrijgegeven voor zendamateurs, zich nog meer op piraten richten. De chef van de RCD, Daniel Neuteboom, schat dat er nu al bijv. meer dan 10.000 illegale FM-zenders actief zijn.

Infiltratie

De inval in de woning van Jacob N. in Vlagtwedde wordt door aanhangers van de vrije radio gezien als het zoveelste bewijs dat PTT-ambtenaren in organisaties van vrije radio-omroep zijn geïnfiltreerd. De redacteur van het magazine voor vrije radiofans “Freewave”, Hans Knot, zegt dat onlangs in het blad een reportage over Radio Nolan is gepubliceerd. “Kort nadat wij een artikel hadden geplaatst over een populaire landpiraat in Goes werd de zender opgepakt”, aldus Hans Knot.

De PTT heeft de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw Smit-Kroes, meer mankracht en apparatuur gevraagd om de etherpiraten effectiever te kunnen bestrijden.

PTT-opsporingschef Daniel Neuteboom: “Het staat voor ons wel vast dat sommige illegale zendamateurs er min of meer hun beroep van maken”. De uitgebreide en gevarieerde platenvoorraden van de stations is vaak het gevolg van platenpluggers, die tot doel moeten hebben in de verschillende streken de platenverkoop op te jagen.

De PTT ziet de stormachtige toeneming van de illegale radiostations op de FM-band als een rage. “Jongelui die disk-jockey willen spelen”, zegt Daniel Neuteboom. “Trouwens, wel een gevaarlijk spelletje. De frequenties waarop die piraten uitzenden liggen dichtbij de band waarop de luchtvaart opereert. Het veroorzaken van rampen is daarom helemaal niet zó denkbeeldig”.

Jaarlijks krijgt de PTT ruim tienduizend klachten over hinder van illegale radiostations. De klachten variëren van storingen op radio, televisie en andere geluidsapparatuurr tot klachten van mensen die stemmen horen bij het spelen op een elektronisch orgel of ernstige hinder bij dragers van gehoorapparaten. Sterke zenders kunnen zelfs bij directe omwonenden plotseling de TL-verlichting laten branden of andere lampen laten knipperen.

Opsporingschef Daniel Neuteboom van de PTT geeft toe dat voor iedere piraat die wordt “gepakt” er bij wijze van spreken twee terugkomen.

“Op die manier lijkt het onbegonnen werk. Maar wij houden de moed erin omdat het ons niet in de eerste plaats begonnen is tegen de illegale zenders, maar om het oplossen van klachten. Het resultaat daarvan is ons plezier in het werk. Al wordt dat natuurlijk nogal eens bedorven door die onstuitbare groei van de ethervervuiling”, aldus de chef van RCD.