Niezen op de radio?

Luisteraars zullen er vast nooit bij stil hebben gestaan, maar radiopresentatoren kennen het mysterie al langer. Ze hebben allemaal wel eens een hoestbui of kriebel in de keel gehad, maar vrijwel niemand heeft ooit moeten niezen achter de microfoon? Maar hoe kan dat? De VRT zocht het uit.
Niet alleen radiopresentatoren, maar ook tv-presentatoren niezen nooit tijdens hun uitzending. Een deejay zou dit nog enigszins kunnen verdoezelen door de kuchknop te gebruiken, waardoor de microfoon even dicht gaat, maar tv-presentatoren hebben deze mogelijkheid niet.Toch gebeurt het een presentator eigenlijk nooit dat hij moet niezen tijdens een live uitzending. En daar is een interessante wetenschappelijke verklaring voor.

Niezen is een plotselinge, krachtige uitademing om de neus te reinigen van prikkelende stoffen. Het is een beschermingsreflex die vanuit het brein gestuurd wordt. “En daar zit ook de verklaring voor het zelden of nooit moeten niezen door presentatoren in actie”, verklaart neuroloog Chris van der Linden van het Gentse AZ Sint-Lucas in het Belgische Radio 1-programma “De wereld vandaag.

Als een mens zich scherp focust, worden andere reacties die gaan via het brein fel afgeremd,” zo vervolgt Van der Linden. “Presenteren is een zeer sterke vorm van focussen. Het centrale zenuwstelsel selecteert en bepaalt de focus. Alles eromheen wordt geëlimineerd. De niesreflex wordt op die manier tijdelijk uitgeschakeld. Dat presentatoren tijdens hun werk nooit moeten niezen, bewijst dat het heel veel concentratie vergt.”

Overigens is het niet helemaal uit te sluiten dat een presentator moet niezen tijdens een uitzending. Maar dan zou het wel eens veroorzaakt kunnen worden door fel licht. Ongeveer 20% moet niezen als het in scherp licht kijkt, zoals de zon.

Hoesten overkomt radio- en tv-presentatoren wel tijdens de uitzending. Vandaar de kuchknop in de radiostudio. Dat is een prikkel vanuit de keel. Deze kan wel afgeremd worden, maar niet uitgeschakeld zoals de niesreflex.

bron: radio.nl