Leeuwarder piraten na ruim 20 jaar ‘Van de band gedrukt’ door Omroep Leeuwarden.

Vanaf begin 2000 waren ze wekelijks te beluisteren; De Leeuwarder piraten. Elke wekelijkse uitzending in een andere samenstelling, dit zorgde voor een gevarieerd muziekaanbod. Met de populaire jaarlijks terugkerende Hollandstalige oudjaarsmarathon tussen kerst en nieuwjaarsdag werd de minder bedeelde, middels een goed doel, geholpen.
 
Afgelopen jaar veranderde deze situatie, de ‘nieuwe’ Omroep Leeuwarden, voortzetter van Mercurius, Omroep Leo en LeoMiddelsé, besloot deze periode zelf met bestaande programma’s invulling te geven onder de naam ‘Finaleweek’. Met de aanbieding van gebroken zendtijd kwam de jaarlijks vertrouwde marathon, van een aaneengesloten periode van piratenmuziek, ten einde.
 
Naar een oplossing werd gezocht en gevonden.. een evenementenvergunning werd verkregen en door een aantal Leeuwarder piraten werd de kans aangegrepen alsnog de jaarlijkse marathon te kunnen draaien!
 
Op 5 januari 2024 volgde een directe schorsing met de volgende reden: ‘De Leeuwarder Piraten hebben ervoor gekozen zich te distantiëren van de Omroep, de Finaleweek en daarbij ook nog af te geven op de Finaleweek en daarmee ook indirect het goede doel’
 
Met verbazing werd dit bericht gelezen en op 15 januari 2024 volgde opnieuw een nieuw bericht vanuit het bestuur ‘Wij hebben nog geen reactie ontvangen er is afgelopen week unaniem besloten jullie te verwijderen als medewerker’.
 
Na ruim 1 week van het bericht van schorsing, zonder een genoemde reactietermijn in het eerste bericht, werd door het bestuur besloten de schorsing definitief om te zetten in een beëindiging voor alle betreffende medewerkers!
 
Een gesprek volgde vanuit de medewerkers met het bestuur en aan deze werd gevraagd naar de gedane uitlatingen, géén medewerker had zich negatief uitgelaten dan wel iets online geplaatst! Het antwoord van het bestuur hierop was: ‘Wij zijn op geen enkele manier uitleg verschuldigd!’. De beslissing bleef in stand..
 
Op de website van de omroep worden doorlopend medewerkers gezocht, zo staat de verslaggeving van Cambuur al langer op de tocht en wordt er geen verdere sportverslaggeving gebracht. Of dit bestuur, wat voornamelijk bestaat uit vrienden en familie van directeur de heer D. Jansen, capabel is wordt op deze manier sterk in twijfel getrokken. Ook programmaleider de heer G. van der Kamp neemt zijn taak heel letterlijk…met maar liefst 6 programma’s op zijn naam is hij ook hierin leider. Erg ongebruikelijk voor iemand die de taak heeft om het beleid van de programma’s te bewaken.
 
Of het gemeenschapsgeld, wat vanuit de gemeente Leeuwarden wordt betaald, op deze manier juist besteed wordt zal onderzoek naar worden gedaan.
 
  • UPDATE 27-5-2024: Inmiddels heeft de Leeuwarder Courant contact gezocht en is er verslag gedaan, hiernaast is er ook een uitnodiging van de gemeente Leeuwarden ontvangen. We houden u op de hoogte omtrent de ontwikkelingen.

Lees meer